Igra li Pjanić na pravoj poziciji?

Objavio - Almir Paočić - utorak, 15 Decembar 2015 u Identificiranje i prepoznavanje informalno stečenih kompetencija

Pročitajte na: https://fino.ba

Dragi savjetnici i multiplikatori!

Kao dio našeg velikog tima, odlučio sam pisati na ovom blogu. Tokom naših zajedničkih sastanaka, gotovo uvijek se postavlja pitanje:"Koje su koristi Pasoša kompetencija?" Imajući u vidu ovu činjenicu, odlučio sam napisati i kratak vodič-brošuru koja se tiče razvoja kompetencija, u svrhu (samo)zapošljavanja, koja uskoro izlazi iz štampe. 

Dijelove te brošure, prezentovat ću u narednim blogovima... Dakle, idemo sa prvim blogom, a on se tiče koristi "Pasoša kompetencija" za poslovdavce, onako, kako ja to vidim...

Mnogi poslodavci ne mogu, a često i ne znaju postaviti strategiju svog tima, pa ne postižu rezultate koje žele. Veoma često u našim kompanijama, "menadžeri" ne znaju sposobnosti vlastitog tima, pa prenesim značenjem, možemo reći, da Pjanića stave na gol, Džeku u odbranu, a Kolašinca u vrh napada.

Menadžeri koji žele dobro svojoj kompaniji, moraju konstantno ulagati u intelektualni kapital. Tu se prije svega misli na stalno usavršavanje ličnih i timskih vještina. Vrijednost preduzeća više ne određuje knjigovodstvena vrijednost opreme, mašina i postrojenja. Danas na „tržištu mozgova“, sve više se cijene sposobnosti radnika i njihovo znanje. Takođe, menadžeri moraju znati da razvijaju lične kompetencije i kompetencije svojih podređenih.

Da bi se ovaj proces olakšao, menadžeri bi trebali koristiti instrument "Pasoš kompetencija". Uz pomoć "Pasoša kompetencija", olakšava se proces identifikacije i razvoja znanja, vještina i kompetencija zaposlenih, što u konačnici znači povećanje samopouzdanja radnika i bolje upravljanje ljudskim resursima. Popunjavanjem "Pasoša kompetencija", menadžer tačno može vidjeti za koje poslove su njegovi zaposleni sposobni, i u kojim oblastima mogu najviše doprinijeti razvoju kompanije. Neko može biti izvanredan marketar, ali ako ga postavite na radno mjesto u finansijama, vjerovatno neće moći dati svoj maksimalni doprinos. Uz pomoć "Pasoša kompetencija", svako može uočiti, kako i na koji način, umanjiti i neutralizirati svoje loše strane, a maksimizirati svoje dobre, odnosno jače strane. Kada zaposleni zna koliko vrijedi, i kada mu poslodavac povjeri zadatke, za koje je nadaren, rezultat je lojalan, vrijedan i produktivan radnik, ali i lojalan i zadovoljan klijent/kupac.

 

Dakle, koristi popunjavanja "Pasoša kompetencija", kao instrumenta razvoja i upravljanja ljudskim resursima je sljedeća:

 

  1. Jačanje samopouzdanja zaposlenih;
  2. Bolja produktivnost;
  3. Radnici se osjećaju cijenjenim, a spoznaja sopstvenih jačih strana ih čini motiviranim i učinkovitim;
  4. „Pasoš kompetencija“ podržava razvoj ljudskih resursa i utvrđuje potrebu za usavršavanjem;
  5. „Pasoš kompetencija“ može uz podršku pratiti procese promjene u preduzećima;
  6. Sa zadovoljnim radnikom, imate zadovoljnog kupca, a zadovoljni kupac vam donosi zaradu.